Financování veřejného sektoru z externích zdrojů - specifika postavení veřejného sektoru jako klienta bankovní sféry - Pokorný, David; Malý, Ivan, 1964-; Masarykova univerzita. Katedra veřejné ekonomie (2009)
Disertační práce „Financování veřejného sektoru z externích zdrojů - postavení subjektů veřejného sektoru jako klienta bankovní sféry“ se zabývá možnostmi externího financování strategických investičních projektů českého veřejného sektoru. Analyzuje vývoj hospodaření a zadlužení státu a samosprávy z pozice soukromých investorů, především bankovních institucí. Disertace rovněž zkoumá a identifikuje konkrétní odvětví a rozsah strategických veřejných investic, které by mohly být kvůli nedostatku veřejných zdrojů pokryty soukromým kapitálem včetně inovativních modelů financování. Takové moderní produkty přinášejí veřejnému sektoru nejen potřebné finanční zdroje, ale i zohledňují další především legislativní a rozpočtová specifika veřejné sféry. Proto jsou zkoumány a porovnávány výhody, popř. nevýhody těchto modelů a jejich aplikace v rámci konkrétních investic včetně projektů PPP. Disertace dále analyzuje pohled soukromé sféry na vyhodnocení bonity veřejných korporací ohledně možnosti jeji.
PhD thesis “Financing of the public sector from external resources - public sector as a banking client” focuses on possibilities of the external financing of strategic investments of the Czech public sector. The thesis analyses economical and debt development of the Czech state and autonomy entities as countries and municipalities in eyes of private investors, especially banking institutions. There have been researched and identified concrete branches and extent of strategic public investments that could be, because of lack of budget resources, covered by private capital inclusive innovative financing models. Such modern products offer to the public sector not only financing, but respect further especially legislative and budget particularities of the public sector as well. That is why there are researched and compared advantages and disadvantages of the financing models and their application in concrete investments inclusive PPP projects. The thesis shows the way, how the private sect.
Vedoucí práce: Ivan Malý.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Ekonomicko-správní fakulta, 2009.
Keywords: bankovnictví; veřejné investice; veřejně-soukromá partnerství; veřejný sektor -- financování; banking; public investments; public-private partnerships; public sector; disertace