Financování veřejného sektoru z externích zdrojů - specifika postavení veřejného sektoru jako klienta bankovní sféry - Pokorný, David (2009)
Disertační práce „Financování veřejného sektoru z externích zdrojů - postavení subjektů veřejného sektoru jako klienta bankovní sféry“ se zabývá možnostmi externího financování strategických investičních projektů českého veřejného sektoru. Analyzuje vývoj hospodaření a zadlužení státu a samosprávy z pozice soukromých investorů, především bankovních institucí. Disertace rovněž zkoumá a identifikuje konkrétní odvětví a rozsah strategických veřejných investic, které by mohly být kvůli nedostatku veřejných zdrojů pokryty soukromým kapitálem včetně inovativních modelů financování. Takové moderní produkty přinášejí veřejnému sektoru nejen potřebné finanční zdroje, ale i zohledňují další především legislativní a rozpočtová specifika veřejné sféry. Proto jsou zkoumány a porovnávány výhody, popř. nevýhody těchto modelů a jejich aplikace v rámci konkrétních investic včetně projektů PPP. Disertace dále analyzuje pohled soukromé sféry na vyhodnocení bonity veřejných korporací ohledně možnosti jeji.