Fiskální nerovnováha v ČR a její explicitní a implicitní souvislosti (v letech 1995-2005) - Chaloupka, Lubomír (2009)
Fiskální nerovnováha sledovaná zejména prostřednictvím vládního salda a dluhu představuje jeden ze základních parametrů hodnocení a analýzy vývoje systému veřejných financí. V úvodních částech práce jsou shrnuty základní pohledy hlavních ekonomických škol na fiskální nerovnováhu a její důsledky. Dále jsou diskutovány některé otázky související s existencí měnové unie a zmiňovanou fiskální nerovnováhou. Těžiště první poloviny práce je pak soustředěno na hodnocení jednotlivých analytických nástrojů a metodických odlišností nejběžnějších standardů vládní finanční statistiky. Zároveň jsou pak tyto rozdíly ilustrovány na příkladech z České republiky. Zdůrazněn je také význam sledování a analyzování přechodu mezi tokovou a stavovou veličinou, a to jednak z pohledu konzistentnosti a integrity vykazovaných dat, ale i jako doposud poměrně opomíjeného nástroje fiskální analýzy. Prostor je věnován i v České republice aplikovaným fiskálním pravidlům a otázkám souvisejícím s definováním a zohledňov.