Aplikace teorie externalit na vybraný segment odvětví dopravy - Kutáček, Stanislav, 1977- (2009)
Doprava s sebou přináší celou řadu externích efektů. Patří mezi ně znečištění ovzduší a negativní vliv na globální klima, dopravní nehody, zvýšený hluk a další. Ekonomická teorie má teoretické různé nástroje pro jejich řešení. Environmentální ekonomie pracuje zejména s konceptem srovnávání nákladů a přínosů různých opatření na jejich eliminaci. Klíčovou otázkou je pak monetarizace jedotlivých externalit v dopravě. Práce přináší v úvodu přehled relevantní teorie externích nákladů. Podrobněji se pak věnuje popisu nejvýznamnějších externalit v dopravě. Ve třetí části jsou popsány a diskutovány preferenční metody oceňování netržních statků, které se využívají pro monetarizaci externalit. Jedná se o metody založené na projevedených a vyjádřených preferencích - konkrétně o metody hedonického oceňování a kontingenčního oceňování. Podrobně jsou popsány možnosti tzv. přenosu hodnot. Klíčovou částí práce je čtvrtá kapitola, věnovaná kvantifikaci externích nákladů hluku. Byla provedena meta analý.