Globalizace a stát blahobytu - Franc, Aleš, 1977- (2009)
Předkládaná disertační práce se zabývá otázkou, nakolik je dotčena schopnost současných států blahobytu plnit významnou hospodářskou a sociálně-politickou úlohu. Za tím účelem jsou formulovány dva ekonomicko-politické přístupy v podobě konceptu efektivnosti a konceptu kompenzace. Cílem disertační práce je pak posoudit adekvátnost závěrů, které z přístupu efektivnosti plynou pro roli státu v ekonomice. Kritéria sloužící k posouzení mají podobu dvou hlavních otázek: Dochází ke konvergenci jednotlivých modelů tržních ekonomik? Dochází v důsledku daňové konkurence ke snižování příjmů do státního rozpočtu a následnému omezování aktivit státu blahobytu?.