Použití inhalovaného oxidu dusnatého v respiračním selhání u dětí - Marek, Lukáš (2009)
Použití inhalovaného oxidu dusnatého v respiračním selhání u dětí. Cíl studie: 1) Zhodnotit vliv iNO na oxygenační a ventilační parametry v průběhu UPV u dětí s těžkým respiračním selháním. 2) Zhodnotit dopad iNO na nastavení UPV. 3) Zhodnotit četnost komplikací iNO. 4) Zhodnotit vliv iNO na mortalitu pacientů. Typ studie: Prospektivní observační studie. Pracoviště: Klinika dětské anesteziologie a resuscitace Fakultní nemocnice Brno (KDAR, FN Brno) a Klinika dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (KDDL, VFN). Materiál a metoda: Do studie byli zařazeni pacienti s dg. hypoxického respiračního selhání na podkladě PPHN nebo ARDS bez vrozené srdeční vady nebo kardiochirurgického zákroku v posledních 2 týdnech před hospitalizací, u kterých selhaly protektivní CMV nebo HFOV. Všichni pacienti byli léčeni podle protokolu ALI/ARDS používaného na obou výše zmíněných pracovištích od r.1997. Protokol zahrnuje protektivní CMV (s optimalizovaným PEEP, recruitment manévr.