Úloha p38 MAPK v regulaci monocytární diferenciace indukované 1alfa ,25-dihydroxyvitamínem D3 a inhibitory 5-lipoxygenázy u lidských leukemických buněk - Stixová, Lenka; Kozubík, Alois, 1958-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2009)
Mitogeny aktivované proteinkinázy (MAPK) představují uspořádaný systém signálních drah, které zprostředkovávají buněčnou odpověď na široké spektrum podnětů. MAPK se podílejí na regulaci mnoha důležitých biologických procesů, jako jsou buněčný růst, diferenciace, apoptóza či zánětlivá odpověď a modulací MAPK lze přispět k ovlivnění procesu karcinogeneze. Hlavním cílem této práce bylo studium indukované monocytární diferenciace, možnosti jejího posílení a dále studium mechanizmů zapojených do regulace tohoto procesu. Experimentálním modelem použitým v této práci byly lidské leukemické buňky HL-60 a NB-4, které mají charakter promyelocytů. Monocytární diferenciace byla indukována 1alfa,25-dihydroxyvitaminem D3 (VD3) a byly sledovány možnosti jejího posílení modulací metabolizmu kyseliny arachidonové. K tomu byly využity specifické inhibitory 5-lipoxygenázy (5-LPO) - MK-886 a AA-861. Působení VD3 u buněk HL-60 a v nižší míře u buněk NB-4 indukovalo diferenciaci do monocytární/makrofágové ř.
Mitogen-activated protein kinases (MAPK) represent organized system of signaling pathways, which mediate cell response to broad spectrum of stimuli. MAPK participate in regulation of many important biological processes as are cell proliferation, differentiation, apoptosis, and inflammation response and modulation of MAPK can contribute to inhibition of carcinogenesis. The main object of the present work was to study induced monocytic differentiation, possibilities of its reinforcing and next examine the mechanisms involved in the regulation of this process. In this study, human promyelocytic leukemia cell lines HL-60, and NB-4 were used as experimental models. Monocytic differentiation was induced by 1alpha,25-dihydroxyvitamin D3 (VD3) and possibilities how to enhance monocytic differentiation by modulation of arachidonic acid metabolism were tested. Consequently, specific 5-lipoxygenase (5-LPO) inhibitors - MK-886 and AA-861 were used. The treatment of HL-60 cells and in a lesser exte.
Vedoucí práce: Alois Kozubík.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: cytokinetika; diferenciace buněk; leukémie; cell differentiation; cytokinetics; leukemia; disertace; dissertations