Úloha p38 MAPK v regulaci monocytární diferenciace indukované 1alfa ,25-dihydroxyvitamínem D3 a inhibitory 5-lipoxygenázy u lidských leukemických buněk - Stixová, Lenka (2009)
Mitogeny aktivované proteinkinázy (MAPK) představují uspořádaný systém signálních drah, které zprostředkovávají buněčnou odpověď na široké spektrum podnětů. MAPK se podílejí na regulaci mnoha důležitých biologických procesů, jako jsou buněčný růst, diferenciace, apoptóza či zánětlivá odpověď a modulací MAPK lze přispět k ovlivnění procesu karcinogeneze. Hlavním cílem této práce bylo studium indukované monocytární diferenciace, možnosti jejího posílení a dále studium mechanizmů zapojených do regulace tohoto procesu. Experimentálním modelem použitým v této práci byly lidské leukemické buňky HL-60 a NB-4, které mají charakter promyelocytů. Monocytární diferenciace byla indukována 1alfa,25-dihydroxyvitaminem D3 (VD3) a byly sledovány možnosti jejího posílení modulací metabolizmu kyseliny arachidonové. K tomu byly využity specifické inhibitory 5-lipoxygenázy (5-LPO) - MK-886 a AA-861. Působení VD3 u buněk HL-60 a v nižší míře u buněk NB-4 indukovalo diferenciaci do monocytární/makrofágové ř.