Nutriční aspekty kyseliny šťavelové - Krčálová, Karla, 1980- (2009)
Kyselina šťavelová je toxická složka rostlin, avšak pouze některé obsahují takové množství, které je pro člověka škodlivé. Je běžnou složkou ovoce a zeleniny, dále obilovin, některých alternativních plodin a pochutin. Ve vyšších koncentracích se vyskytuje především v reveni, špenátu a mangoldu, nebo také v čaji a kakau. Pro kyselinu šťavelovou je charakteristické, že snadno tvoří s ionty kovů soli - šťavelany neboli oxaláty. Oxalurie, přítomnost a množství oxalátů v moči, je považována za závažný rizikový faktor pro vznik krystalizace šťavelanu vápenatého v moči a vznik urolitiázy, která se vyznačuje tvorbou konkrementů v ledvinách a vývodných močových cestách. Z potravy se vstřebává pouze část kyseliny šťavelové, především jejích rozpustných forem. Podle současných poznatků lze tvorbě oxalátových kamenů zabránit omezením potravin bohatých na oxaláty. Nízký příjem vápníku nebo nadměrné dávky kyseliny askorbové naopak absorpci šťavelanů podporují. V našich podmínkách je běžný nižší ob.