Význam železa v těhotenství - Pokorná, Jitka (2009)
Práce se zaměřuje na přívod železa v těhotenství a faktory, které mohou příjem železa ovlivnit. Cílem práce bylo především zjistit, do jaké míry souvisí zásoby železa v těhotenství s frekvencí konzumace určitých druhů potravin, které další faktory (kouření, záněty) by mohly ovlivnit zásoby železa v těhotenství, zda jsou těhotné ženy dostatečně informovány o vhodných přirozených zdrojích železa a jestli se gynekologové a porodní asistentky v ambulancích na této informovanosti podílejí. Výsledky průzkumu naznačují, že ženy s nižšími zásobami železa konzumují méně často potraviny, které zlepšují status železa. I další faktory jako kouření a zánětlivá onemocnění v těhotenství, by mohly mít vliv na zásoby železa u těhotných žen. Z výsledků průzkumu vyplývá i to, že ženy nejsou zdravotníky dostatečně informovány o vhodném způsobu stravování a často získávají informace ze zdrojů, které nejsou validní.