Pohled do historie léčby hypertenze a její současné trendy - Rybová, Ľudmila; Landa, Leoš; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2009)
Bakalářská práce je zaměřena na hypertenzi jako onemocnění nejen moderní doby. Teoretická část je věnována historii diagnostiky a léčby hypertenze v různých časových obdobích. Zabývá se vývojem farmak a léčebných postupů až k současné strategii její prevence, diagnostiky a léčby. Část praktická je zaměřena na aktuální směry a nově doporučené postupy v léčbě nemoci. Zabývá se problémem informovanosti pacienta a jeho spolupráce s lékařem. Smyslem práce bylo zdůraznit skutečnost, že odbornost lékaře, a spolupráce informovaného pacienta je základní podmínkou dobře fungující léčby současnosti.
This Bachelor’s Thesis focuses on hypertension as a disease not only of modern times but in history as well. The theoretical part concentrates on the history of hypertension diagnosis and its treatment over various time periods. It focuses on the development of pharmaceuticals and treating procedures as well as on current strategies of its prevention, diagnosis, and treatment.The practical part concentrates on the latest strategies and newly recommended procedures of hypertension treatment. It deals with the problem of a patient’s awareness and his/her cooperation with a doctor. The aim of the thesis is to emphasize the fact that a doctor’s qualifications as well as the cooperation of a well-informed patient are basic conditions these days of a properly functioning treatment.
Vedoucí práce: Leoš Landa.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2009.
Keywords: hypertenze -- terapie; Hypertension; bakalářské práce