Pohled do historie léčby hypertenze a její současné trendy - Rybová, Ľudmila (2009)
Bakalářská práce je zaměřena na hypertenzi jako onemocnění nejen moderní doby. Teoretická část je věnována historii diagnostiky a léčby hypertenze v různých časových obdobích. Zabývá se vývojem farmak a léčebných postupů až k současné strategii její prevence, diagnostiky a léčby. Část praktická je zaměřena na aktuální směry a nově doporučené postupy v léčbě nemoci. Zabývá se problémem informovanosti pacienta a jeho spolupráce s lékařem. Smyslem práce bylo zdůraznit skutečnost, že odbornost lékaře, a spolupráce informovaného pacienta je základní podmínkou dobře fungující léčby současnosti.