Život s celiakií - Menšíková, Andrea (2009)
Předmětem bakalářské práce je závažné autoimunitní onemocnění celiakie. Těžištěm je dotazníková studie provedená u 139 respondentů trpících touto chorobou. Jejím cílem bylo zjistit, jaké má choroba socioekonomické dopady na svého nositele a jaká je kompliance pacientů s ní. Výsledky ukazují, jak nemoc omezuje nemocné v profesním i soukromém životě, do jaké míry pacienti dodržují nezbytnou striktní bezlepkovu dietu a zda byli zdravotníky o chorobě a jejích komplikacích dostatečně poučeni. Závěrem jsou prezentovány návrhy, jak situaci zlepšit.