Soudní přezkum správních rozhodnutí ve švédské právní úpravě - Zapletal, Branislav, 1983- (2008)
Předmětem této práce je „Soudní přezkum správních rozhodnutí ve švédské právní úpravě“, přičemž zvláštní pozornost je věnována přezkumu individuálních správních aktů národními soudy Švédska v evropském kontextu. Problematika je rozebrána jednak v historických souvislostech, a podrobněji také s ohledem na současnou právní úpravu. Celá práce je členěna do osmi kapitol. V práci je postupně pojednáno o historickém vývoji vztahů mezi švédskými správními soudy a státní správou, současném vývoji švédskeho práva po přijetí Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, dále aktuální právní úpravě, pravomoci obecních soudů a nakonec organizaci a struktuře švédského správního soudnictví.