Automatizace a robotizace perianalytických procesů v klinické laboratoři - projekt pro velkou biochemickou laboratoř - Beňovská, Miroslava (2009)
Disertační práce se zabývá perianalytickými systémy. Na počátku se věnuje detailnímu popisu jednotlivých systémů. Dále je zde uveden tabulkový přehled a shrnutí jejich podstatných vlastností. Se záměrem připravit podklady pro budoucí implementaci perianalytického systému byla na Oddělení klinické biochemie a hematologie následně provedena podrobná workflow analýza laboratorních činností. V další části práce je popsána volba perianalytického systému Modular Preanalytics (Roche Diagnostics) a je zde zachycen rozsáhlý proces přípravy a realizace instalace. Následuje optimalizace provozu a vyhodnocení celého projektu z hlediska ekonomiky, chyb i produktivity práce. Cílem poslední části práce je uvedení kompletního postupu, který by mohl být nápomocen při zavádění perianalytické automatizace v jiných laboratořích.