Hodnocení bolesti u onkologických pacientů - Marečková, Jitka (2009)
Cílem bakalářské práce je srovnat názory a znalosti sester pracujících na onkologickém oddělení v problematice hodnocení bolesti u nemocných s onkologickým onemocněním. Účinné zhodnocení bolesti je nezbytným předpokladem pro zvládnutí bolesti a je základní součástí ošetřovatelské péče. Rozpoznání příčiny bolesti i subjektivního charakteru jejího prožívání je významným krokem v chápání lidí trpících bolestí a hledání cest jak jim pomoci. Sestra musí nemocnému bolest věřit, i když k ní nejsou objektivní klinické důvody a je zavedena analgetická terapie.