Chronický kašel v dětském věku. Problematika pertuse. - Poláková, Marie (2009)
Kašel je jedním z nejčastějších symptomů, které přivádí dětského pacienta k lékaři. Příčinou akutního kašle jsou nejčastěji respirační infekty, kdežto u chronického kašle (trvajícího déle než 3 týdny) může být etiologie různorodá v závislosti na věku. Prezentovaná studie se zaměřuje na pertusi - jednu z příčin chronického kašle s rostoucí incidencí nejen v dětské populaci v posledním desetiletí. Studie probíhala ve dvou fázích. Fáze I : cílem bylo stanovit hladinu paměťových protilátek (IgG) proti pertusovému toxinu (PT) v souboru dětí z jihomoravského kraje a dále stanovit, u kolika dětí se symptomem chronického kašle je příčinou proběhlá pertuse. Fáze II: na základě výsledků pilotní studie byla problematika studována na novém souboru dětí. Ve sledovaném období vzrost počet dětí očkovaných acelulární vakcínou. Cílem bylo srovnat počet dětí s pozitivní hladinou paměťových protilátek proti PT ve skupině dětí očkovaných celobuněčnou a acelulární vakcínou a dále porovnat počet seropoziti.