Studium evoluce rodu Silene - Marková, Michaela, 1981- (2009)
Ve své dizertační práci jsem se zaměřila na studium mezidruhového hybrida Silene latifolia x Silene viscosa. V původním kontextu byl tento kříženec mezi dvoudomým a hermafroditním druhem sestrojen za účelem studia evoluce pohlavních chromozomů rodu Silene. Výzkum byl dále rozšířen o jeho podrobnou molekulárně-cytogenetickou charakterizaci a studium interakce rodičovských genomů v hybridu, a nakonec tento organismus našel využití jako interní standard pro cytogeneticko-fylogenetické analýzy. Hybridní status a cytogenetickou stabilitu genomu experimentálních rostlin jsem ověřila metodou GISH. Porovnala jsem velikosti rodičovských genomů a zjistila, že o 20 % větší genom S. latifolia (především díky velkému pohlavnímu chromozomu X) obsahuje druhově specifické repetitivní sekvence, jejichž akumulace zřejmě se zvětšováním velikosti genomu a pohlavních chromozomů souvisí. Studovala jsem také marker DD44, který je u S. latifolia vázán na pohlavní chromozomy. V hybridu byl signál sondy DD44 lo.