Microanalytical systems for coupling with mass spectrometry - Kusý, Petr (2009)
Tato práce se zabývá instrumentálními a konstrukčními principy, které jsou nezbytné pro vytvoření systému určeného k analýze komplexních vzorků biologické povahy. Studium a vývoj mikrofluidických zařízení byl zaměřen na spojení hmotnostní spektrometrie, která slouží jako detekční prvek, s elektromigračními technikami, které plní funkci separační. Primární oblastí pro využití tohoto systému byla proteomická analýza, při níž byla využita skupina peptidů a proteinů pro testování a následnou optimalizaci. Jedním z hlavních cílů tohoto vývoje bylo take nalezení vhodného materiálu a dosažení vysoké citlivosti. V případě materiálů je nutné vyhnout se polymerům s příměsemi změkčovadel a látek, které způsobují potlačení signálu při ionizaci elektrosprejem.