Pharmacological modulation of the nitric oxide production in the process of inflammation - Moravcová, Jana, 1982- (2009)
Oxid dusnatý (NO) je molekula s celou řadou důležitých fyziologických funkcí, mezi něž patří relaxace cévní hladké svaloviny, přenos nervového vzruchu, dále hraje úlohu při agregaci krevních destiček a v imunitním systému. Právě NO produkovaný makrofágy hraje klíčovou roli v nespecifické imunitě jako významný mikrobicidní faktor proti intracelulárním bakteriím nebo vlastním poškozeným buňkám. Při jeho nadprodukci je však schopen toxicky působit i vůči vlastním tkáním. Zvýšená produkce NO je rovněž typická pro některá chronická onemocnění jako astma nebo revmatoidní artritidu. Některé studie naznačily, že NO hraje významnou úlohu i v alergickém zánětu. NO je schopen inhibibovat aktivaci žírných buněk, ale zároveň oplývá i řadou prozánětlivých účinků. Práce byla zaměřena především na vliv vybraných H1-antihistaminik (10 léků 1.generace a 4 léky 2. generace) a dále carvedilolu, léku ze skupiny blokátorů β-adrenergních receptorů, na produkci NO makrofágy in vitro, zejména vliv těchto léků .