Epigenetic regulation of ribosomal RNA genes expression in synthetic and natural allopolyploids - Nešpor Dadejová, Martina, 1981- (2009)
Cílem této disertační práce bylo zjistit, jaký je vzájemný vztah mezi dvěma aspekty biologie rDNA, a to homogenizací rDNA jednotek a jejich epigenetickým umlčením. Dědičnost a expresní profily rDNA jsme zkoumali u tří přirozených allopolyploidů rodu Nicotiana (současné druhy nejbližší původním rodičovským druhům jsou uvedeny v závorkách): N. rustica (N. paniculata x N. undulata), N. tabacum (N. sylvestris x N. tomentosiformis) a N. arentsii (N. undulata x N. wigandioides), a také u syntetických F1 hybridů i allopolyploidů, které byly připraveny křížením diploidních předků. Genetické změny byly nalezeny u všech sledovaných přirozených allotetraploidů. U těchto druhů rozsah interlokusové homogenizace rDNA klesal v řadě N. arentsii > N. tabacum > N. rustica. Bylo také zjištěno, že u N. rustica nastává úplné a u N. tabacum částečné umlčení rDNA jednotek pocházejících z jednoho rodiče. U N. arentsii byly v důsledku homogenizace eliminovány všechny jednotky jednoho z rodičů, a proto nemohlo .