Lymfatické mapování a biopsie sentinelových uzlin s použitím kombinované metodiky in vivo aplikace Patentblue a radiokoloidu a ex vivo detekce metastatického postižení lymfatických uzlin u kolorektálního karcinomu - Duben, Jiří, 1970- (2009)
práce se zabývá vylepšením stagingu u kolorektálního karcinomu. Jde o novou metodiku lymfatického mapování vyvinutou ke zlepšení sběru a detekce lymfatických metastáz u kolorektálního karcinomu. Jedná se o prospektivní studii v níž je zařazeno 107 pacientů rozdělených na dvě části: 30 a 77 pacientů. Výsledky jsou srovnány se skupinou 73 pacientů bez lymfatického mapování. Byly detekovány statisticky významné rozdíly v lymfatickém stagingu jakve srovnání se souborem před zavedením nové techniky, tak i mezi oběma soubory ve studii. Technika lymfatického mapování signifikantně zlepšila staging pacientů s kolorektálním karcinomem ošetřených na chirurgickém odddělení nemocnice Atlas Zlín.