Estetické kategorie v traktátu De amore - Svobodová, Lenka, 1980-; Osolsobě, Petr, 1962-; Masarykova univerzita. Seminář estetiky (2009)
Práce se zabývá vyhledáváním a analýzou estetických kategorií obsažených v latinském traktátu De amore z konce 12. století, který reflektuje základní otázky spojené s fenoménem dvorské lásky. Úvodní pasáže se věnují obecně problematice fenoménu dvorské lásky a přehledu zásadních bodů v historii bádání spojeného s tímto jevem, nastínění historického pozadí vzniku díla a upozornění na interpretační obtíže spojené s traktátem. Jádro práce se věnuje kategoriím venustas formae, probitas morum a ironii. Součástí výzkumu je také rozbor narativních složek traktátu, které slouží jako úvod pro přednesení pravidel lásky
The work deals with analysis of aestetic cathegories from latin tractatus De amore which was wtitten in the end of 12th Century. The first passages are devoted to general questions of courtly love phenomenon and also fundamental points of reaserch connected with this item. The point of the work is devoted to the cathegories of venustas formae, probitas morum and irony. The part of the research is also anylysis of narrative elements of tractatus serving as an introduction for love rules
Vedoucí práce: Petr Osolsobě
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2009
Keywords: disertace; dissertations