Estetické kategorie v traktátu De amore - Svobodová, Lenka, 1980- (2009)
Práce se zabývá vyhledáváním a analýzou estetických kategorií obsažených v latinském traktátu De amore z konce 12. století, který reflektuje základní otázky spojené s fenoménem dvorské lásky. Úvodní pasáže se věnují obecně problematice fenoménu dvorské lásky a přehledu zásadních bodů v historii bádání spojeného s tímto jevem, nastínění historického pozadí vzniku díla a upozornění na interpretační obtíže spojené s traktátem. Jádro práce se věnuje kategoriím venustas formae, probitas morum a ironii. Součástí výzkumu je také rozbor narativních složek traktátu, které slouží jako úvod pro přednesení pravidel lásky