Identita začínajících učitelů - Juklová, Kateřina (2009)
V centru zájmu disertační práce stojí začínající učitelé. Ti nejsou nahlíženi pouze jako profesionálové, ale zároveň jako jedinečné lidské bytosti, jejichž profese je neoddělitelná od jejich osobního vývoje. Cílem disertační práce je přispět k lepšímu porozumění vývoji začínajících učitelů v aktuálním českém vzdělávacím kontextu. Pro velkou šíři podmínek, které vývoj začínajících učitelů ovlivňují, byl výzkumný problém konceptualizován prostřednictvím konstruktu identity. Akcentuje individualitu a roli implicitních procesů. K výzkumu bylo použito kvalitativního přístupu, konkrétně biografického designu. Základními metodami sběru dat byly hloubkové interview a čára života. Analýza dat byla provedena za pomoci interpretativního přístupu zakotvené teorie. Výzkumné výsledky ukazují, že jedním z nejdůležitějších prostředků učitelovy profesionality jsou jeho osobnost a vztah, který si je k žákům schopen utvořit. Z hlediska vztahu začínajícího učitele k profesi se ukázala jako významná motiv