"Buduj vlast - posílíš mír!" "Ženské hnutí" v českých zemích 1945-1955 - Nečasová, Denisa, 1974- (2009)
Předkládaná práce pojednává především o organizacích "ženského hnutí" v českých zemích let 1945-1955. Zaměřuje se na proces jejich vzniku, vytčené cíle, organizační strukturu, členstvo, reálnou pracovní činnost a mezinárodní kontakty s dalšími organizacemi žen. Důraz je zde kladen na poúnorové období, kde sleduje i vztah vládnoucí KSČ s danou organizací. Organizace žen v sledovaném desetiletí nebyly stabilní a docházelo k jejich časté transformaci - postupně zde působily 4 na sebe navazující organizace žen. Poslední kapitola je věnována konstrukci obrazů "nové" socialistické ženy ve veřejném prostoru