Studium filamentu koplanárního bariérového výboje - Hoder, Tomáš, 1981- (2009)
Předložená práce se zabývá studiem mikrovýboje filamentu koplanárního bariérového výboje. Použitými diagnostickými technikami jsou optická emisní spektroskopie, intenzifikovaná vysokorychlostní iCCD kamera a proudová měření pulzů mikrovýboje. Technika tzv. cross-correlation spektroskopie byla v případě koplanárního výboje použita poprvé a díky subnanosekundovému časovému rozlišení umožnila podrobně popsat vývoj svítivosti vybraných pásů molekulárního dusíku v průběhu mikrovýboje. Při experimentech za atmosferického tlaku bylo provedeno kompletní 3D časově rozlišené zobrazení vývoje mikrovýboje v syntetickém vzduchu. Využitím kinetického modelu byl z poměru intenzit spektrálních pásů prvního negativního systému na 391.5 nm a druhého pozitivního systému molekulárního dusíku na 337.1 nm spočítán prostorově rozlišený kvalitativní vývoj E/n v mikrovýboji. Studován je i filament v dusíku. Za třetinového atmosferického tlaku v syntetickém vzduchu byly nalezeny vhodné podmínky pro generaci st.