DiProNN: Distributed Programmable Network Node - Rebok, Tomáš, 1981- (2009)
Koncept aktivních/programovatelných sítí umožňuje uživatelem řízené zpracování procházejících dat na specializovaných síťových prvcích. Uživatelé do těchto prvků nahrávají své tzv. aktivní programy, které jsou pak nad procházejícími daty aktivním prvkem prováděny. Tento koncept byl představen jako reakce na určité ustrnutí tradičních počítačových sítí, které sice představují jednoduchou a velmi rychlou infrastrukturu pro přenos dat, avšak které nejsou schopny rychlých a dynamických rekonfigurací či zavádění nových služeb. Příkladem aplikací, které mohou s výhodou využít takovéto zpracování dat uvnitř sítě, jsou aplikace pro přenosy či zpracování multimediálních dat (videokonferenční aplikace, zpracování a distribuce videa, atp.), bezpečnostní aplikace (zabezpečení dat procházejících nedůvěryhodnou síťovou infrastrukturou, bezpečný a spolehlivý multicast, atp.), systémy detekující a řešící útoky na prvky počítačové sítě či dynamicky se adaptující intranetové firewally. Díky obrovské šk.