Efekt rTMS na hybné symptomy, kognitivní funkce a kortikální excitabilitu u pacientů s Parkinsonovou nemocí a cévním onemocněním mozku - Sedláčková, Silvie (2009)
Transkraniální magnetická stimulace (TMS) je elektrofyziologická metoda, kterou je možno indukovat změny metabolismu v mozkové kůře. V současnosti je TMS využívána jak experimentálně tak rutinně v běžné klinické praxi k funkčnímu vyšetření nervové soustavy. Do centra zájmu se soustřeďuje potenciální terapeutické využití repetitivní TMS (rTMS). Vlastní originální práce byla zaměřena na dvě oblasti zabývající se možností ovlivnění rTMS kognitivních funkcí, motorických symptomů a kortikální excitability u pacientů s Parkinsonovou nemocí a kognitivních funkcí u pacientů s kognitivním deficitem. Ačkoliv se v současnosti repetitivní transkraniální magnetická stimulace jeví jako slibná metoda, zůstává nadále metodou experimentální, kterou v současnosti nelze v neurologii doporučit k rutinní terapii u pacientů s Parkinsonovou nemocí, nebo jako nástroj k rehabilitaci kognitivních funkcí u pacientů s vaskulárním kognitivním deficitem.