Kvantitativní stanovení SMN1 a SMN2 genů u pacientů a heterozygotních přenašečů spinální muskulární atrofie - Zapletalová, Eva, 1978-; Fajkusová, Lenka, 1963-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2009)
Spinální muskulární atrofie (SMA) je letální nervosvalové degenerativní onemocnění s autozomálně recesivním typem dědičnosti a incidencí kolem 1:5600. Onemocnění je způsobeno v 95% případů homozygotní delecí genu SMN1 (Survival of motor neuron) a v přibližně 5 % případů kombinací delece genu SMN1 a bodové mutace v tomto genu. Gen SMN2, který se od genu SMN1 liší pouze v 5 jednonukleotidových záměnách působí jako faktor modifikující fenotyp. Cílem mojí práce bylo zavedení kvantitativních metod pro určení počtu kopií genů SMN1 a SMN2, analýza bodových mutací v genu SMN1, analýza změn exprese genu SMN2 u pacientů léčených pomocí valproátu sodného (VPA) a fenylbutyrátu (PBA), analýza změn exprese genu SMN a změn acetylace histonů v promotorové oblasti genu SMN2 u tkáňových kultur po působení VPA a benzamidu M344. Pro určení počtu kopií genu SMN1 byly použity metody kompetitivní multiplex PCR a nebo PCR v reálném čase. Bylo vyšetřeno celkem 274 rodinných příslušníků pacientů s SMA. Jedna ko.
Spinal Muscular Atrophy (SMA) is a lethal neuromuscular degenerative disorder with authosomal recessive type of inheritance and incidence approximately 1:5600. This dissease is in 95% caused by homozygous deletion of the SMN1 (Survival of motor neuron) gene and approximately in 5% by deletion of SMN1 gene in combination with a point mutation in this gene on the second alelle. The SMN2 gene differs from SMN1 only in 5 mononucelotide exchanges and acts as a factor modificating phenotype. The aim of my work was the implementation of quantitative methods of SMN1 and SMN2 copy number determination in our laboratory; analysis of point mutations in SMN1 gene; analysis of SMN2 gene expression changes at patients treated with valproate (VPA) and phenylbutyrate (PBA); analysis of SMN2 gene expression changes and histone acetylation changes in SMN2 promotor region of fibroblast cultures after treatment with VPA and benzamide M344. For SMN1 copy number determination, Competitive Multiplex PCR and .
Vedoucí práce: Lenka Fajkusová.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: molekulární genetika; neuromuskulární nemoci; molecular genetics; neuromuscular diseases; disertace; dissertations