Studium aktivity proteinu p53 u leukémií - Malčíková, Jitka, 1979- (2009)
Protein p53 je klíčovým regulátorem buněčného cyklu a apoptózy, který funguje jako ochrana buňky před genotoxickým a onkogenním stresem. Je ústřední bariérou proti nádorovému růstu, a proto bývá gen TP53 u malignit často poškozen, ve většině případů delecí jedné a mutací druhé alely. Ovšem již pouhá ztráta jedné alely výrazně predisponuje buňky k maligní transformaci, navíc proteiny nesoucí bodové mutace mohou získávat nové onkogenní vlastnosti. U chronické lymfocytární leukémie (CLL) mají abnormality v genu TP53 významný negativní vliv na prognózu. Vyskytují se s poměrně nízkou frekvencí (10-15 %), avšak u pacientů nereagujících na léčbu může frekvence dosahovat až 40%. Pacienti s těmito abnormalitami mají agresivní průběh onemocnění a jsou rezistentní na běžně používanou chemoterapeutickou léčbu, existují však nové léčebné strategie působící nezávisle na dráze p53. V běžné klinické praxi se stanovuje pouze přítomnost delecí genu a mutace obvykle nejsou vyšetřovány. Cílem dizertační p.