Automatizované umísťování popisu na mapách pro krizový management - Stachoň, Zdeněk, 1980- (2009)
Disertační práce je zaměřena na problematiku automatického umísťování popisu na mapách určených pro účely krizového managementu (KM). Problematika popisu na mapách je v práci posuzována komplexně. Zvláštní pozornost je věnovaná problematice popisu map určených pro účely KM. Práce prezentuje technologické řešení navržené v průběhu řešení výzkumného záměru MSM0021622418 Dynamická geovizualizace v krizovém managementu a jeho možnosti v oblasti automatického umístění popisu. Jádro práce tvoří návrh doporučení pro umístění popisu na mapách pro KM. Návrh vychází z doporučení uvedených v rešeršní části práce. V případě rozporuplnosti doporučení více autorů bylo přistoupeno k testování uživatelských preferencí. Výsledkem je systém doporučení, který komplexně pokrývá problematiku umísťování popisu na mapách pro KM. Vytvořený systém doporučení byl implementován a testován na pilotní studii "Přeprava nebezpečných nákladů" v rámci řešení výzkumného záměru. Implementace zajistí následné praktické v.