Purifikace a analýza mikrobiálních proteinů pomocí chromatografických a elektroforetických metod - Tesařík, Radek (2007)
Nukleokapsidové proteiny N evropského a severoamerického sérotypu viru reprodukčního a respiračního syndromu prasat (PRRSV) byly připraveny v eukaryotním bakulovirovém systému genové exprese. Produkce a identita obou rekombinantních nukleokapsidových N proteinů byly prokázány pomocí SDS-PAGE. Specifita rekombinantních proteinů v rekombinantních bakulovirech byla ověřena imunoblotem pomocí anti PRRS prasečího séra a monoklonální protilátky proti viru PRRS. Exprimované proteiny N obou sérotypů byly izolovány z lyzátu hmyzích buněk pomocí preparativní elektro-eluční SDS-PAGE na zařízení Prep Cell Model 491 (Bio-Rad) ve spojení se systémem FPLC (Pharmacia). Koncentrace purifikovaných proteinů N v získaných frakcích, které byly následně analyzovány pomocí SDS-PAGE a imunoblotu, dosahovala hodnot v rozmezí 80 - 250 µg/ml. Celkový výtěžek dosahoval 1 mg během jednoho běhu purifikace při zachování čistoty přes 95%.