Plánovaná lesbická rodina rozhodovací proces jako klíčový aspekt přechodu k rodičovství - Polášková, Eva (2009)
Disertační práce se zabývá problematikou rodičovství lesbických žen. Jedná se o aktuální téma, které zatím není v tuzemském odborném kontextu podrobněji řešeno. V obecné rovině si projekt kladl za cíl přiblížit jeden z alternativních rodinných modelů v současné společnosti - rodiny tvořené stejnopohlavním rodičovským párem a jeho dětmi. Hlavním výzkumným cílem bylo přispět k porozumění rodičovské zkušenosti lesbických žen, které se rozhodly pro rodičovství v rámci stejnopohlavního partnerského vztahu v tzv. plánovaných lesbických rodinách. Konkrétně šlo identifikaci a přiblížení specifik období přechodu k rodičovství se zvláštním zřetelem na dílčí aspekty (klíčové momenty a události) rozhodovacího procesu lemujícího cestu k rodičovství. Zvláštní pozornost byla věnována zachycení procesu konstrukce významů, s pomocí kterých lesbické matky popisují a vysvětlují vlastní rodičovskou zkušenost. Šlo o zachycení fenoménu z pozice subjektu, tj. naší snahou bylo postihnout, jak samy lesbické ma.