Numerical computation of optical force interactions - Karásek, Vítězslav; Zemánek, Pavel, 1968-; Masarykova univerzita. Katedra fyziky (2009)
Optické síly jsou projevem přerozdělení hybnosti dopadajícího světla rozptýleného na mikročásticích. Přestože je velikost těchto sil jen v řádu pN, v mikrosvěte mohou tyto síly značně ovlivnit chování objektů. Nejčastěji používaná metoda, tzv. optická pinzeta, využívá jednoho silně fokusovaného laserového svazku pro manipulaci s mikročásticemi. Prudký rozvoj optických mikromanipulačních technik v posledních desetiletích přinesl řadu nových metod a aplikací ve fyzice či chemii, ale zvláště pak v biologii. Tyto moderní aplikace používají zejména prostorově strukturovaných světelných polí pro manipulaci s více částicemi. Největší optické síly můžeme očekávat od dopadajících světelných svazků. Nicméně v případě více částicových konfigurací světlo na nich rozptýlené způsobuje velmi komplikované silové interakce v rámci uvažovaného systému. Tyto slabé, avšak pozorovatelné interakce, které jsou zprostředkované světlem, se obecně označují jako optické vázání. Cílem této práce .
Optical force comes from the redistribution of the momentum of the incident light by its scattering on microparticles. Even though such force reaches only pN strength it causes noticeable changes in the behaviour of the microobjects. The most frequently used method is called optical tweezers and it uses a single focused laser beam to manipulate with a microobject. Further progress in optical micromanipulation techniques over the recent decades offered many new techniques and applications in physics, chemistry and especially in biology. Modern applications use complex spatially modulated light fields that illuminate many particles. Usually the most dominant force is exerted by the incident beams, however in various many-particle configurations the light is scattered among the particles and it results in very complex force interactions within the system. These tiny but observable interactions mediated by light are called optical binding and they can lead to particle self-arr.
Vedoucí práce: Pavel Zemánek.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: optika; optics; disertace