Numerical computation of optical force interactions - Karásek, Vítězslav (2009)
Optické síly jsou projevem přerozdělení hybnosti dopadajícího světla rozptýleného na mikročásticích. Přestože je velikost těchto sil jen v řádu pN, v mikrosvěte mohou tyto síly značně ovlivnit chování objektů. Nejčastěji používaná metoda, tzv. optická pinzeta, využívá jednoho silně fokusovaného laserového svazku pro manipulaci s mikročásticemi. Prudký rozvoj optických mikromanipulačních technik v posledních desetiletích přinesl řadu nových metod a aplikací ve fyzice či chemii, ale zvláště pak v biologii. Tyto moderní aplikace používají zejména prostorově strukturovaných světelných polí pro manipulaci s více částicemi. Největší optické síly můžeme očekávat od dopadajících světelných svazků. Nicméně v případě více částicových konfigurací světlo na nich rozptýlené způsobuje velmi komplikované silové interakce v rámci uvažovaného systému. Tyto slabé, avšak pozorovatelné interakce, které jsou zprostředkované světlem, se obecně označují jako optické vázání. Cílem této práce .