Určení přesných trajektorií nabitých částic a vad soustav v částicové optice - Oral, Martin, 1978- (2009)
Koeficienty optických vad patří mezi základní parametry, které se určují v optice nabitých částic. Pro jejich výpočet se obvykle používají dva základní postupy určení: aberační integrály a metoda diferenciálních algeber (DA). Mezi méně užívané patří výpočet aberačních koeficientů z výsledků numerického trasování pomocí regresní analýzy. První část této práce přináší podstatná vylepšení postupu výpočtu koeficientů regresí -- použití správného tvaru regresní funkce, její doplnění o nezbytné členy, správné stanovení rozsahů hodnot počátečních podmínek trasování a postup jejich generování. Metoda je demonstrována na příkladu výpočtu aberačních koeficientů vyšších řádů (geometrické vady pátého řádu a chromatické vady třetího řádu a druhého stupně) imerzní elektrostatické čočky. Je přitom dosažen dobrý souhlas výsledků aberačních koeficientů vyšších řádů (geometrické vady pátého řádu a chromatické vady třetího řádu a prvního stupně) s výsledky získanými pomocí metody DA a aberačních integrál.