Využití fungicidů ke studiu orchideoidní mykorhizy - Balážová, Kristýna, 1976-; Gloser, Jan, 1942-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2009)
Přestože mykorhiza orchidejí je objektem studia již od 19. století, mnohé aspekty jejího fungování nejsou uspokojivě objasněny dodnes. Jednou z příčin tohoto stavu je absence metody, s jejíž pomocí by bylo možné připravovat rostliny s omezeným rozvojem mykorhizní symbiózy. Takové rostliny jsou nezbytné v mnoha typech pokusů týkajících se např. role orchideoidní mykorhizy (OM) v příjmu minerálních živin či vody, v ovlivnění růstu hostitelských rostlin a kompetičních vztahů s jinými rostlinnými druhy, nebo při sledování vzájemné výměny uhlíkatých látek mezi oběma asociovanými organismy. Cílem této disertační práce bylo otestovat vybrané fungicidy na jejich schopnost potlačit růst, popřípadě snížit vitalitu mimokořenového mycelia (ERM) OM hub. Dalším cílem bylo, již s využitím vhodného fungicidního ošetření rostlin, kvantifikovat uhlíkatou výživu jak zelené, fotosyntetizující orchideje, tak mimokořenového mycelia s ní asociované mykorhizní houby. Jako fungicidy zvolené pro testování v mýc.
In spite of more than a century lasting research on orchid mycorrhiza, many aspects of its functioning were not elucidated adequately till now. One of the reasons of this situation is the lack of the method suitable for creation of plants with restricted development of orchid mycorrhiza (OM). These plants are a prerequisite for many types of experiments studying e.g. the role of OM in mineral nutrients or water uptake by orchids, effects on orchid growth and competition abilities or quantifying exchange of carbon compounds between the partners associated in OM. Aims of this Ph.D. thesis were 1) to test selected fungicides on their abilities to stop growth or to decrease the viability of extraradical mycelia (ERM) of OM fungi; 2) using a suitable fungicidal treatment, to quantify carbon nutrition of green-leaved photosynthesizing orchid Serapias strictiflora and the mycorrhizal Epulorhiza sp. ERM associated with it. Benzimidazoles, i.e. compounds inhibiting biosynthesis of ß-tubulin wer.
Vedoucí práce: Jan Gloser.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: fungicidy; mykorhiza; vstavačovité; fungicides; mykorrhizas; orchids; disertace; dissertations