Využití fungicidů ke studiu orchideoidní mykorhizy - Balážová, Kristýna, 1976- (2009)
Přestože mykorhiza orchidejí je objektem studia již od 19. století, mnohé aspekty jejího fungování nejsou uspokojivě objasněny dodnes. Jednou z příčin tohoto stavu je absence metody, s jejíž pomocí by bylo možné připravovat rostliny s omezeným rozvojem mykorhizní symbiózy. Takové rostliny jsou nezbytné v mnoha typech pokusů týkajících se např. role orchideoidní mykorhizy (OM) v příjmu minerálních živin či vody, v ovlivnění růstu hostitelských rostlin a kompetičních vztahů s jinými rostlinnými druhy, nebo při sledování vzájemné výměny uhlíkatých látek mezi oběma asociovanými organismy. Cílem této disertační práce bylo otestovat vybrané fungicidy na jejich schopnost potlačit růst, popřípadě snížit vitalitu mimokořenového mycelia (ERM) OM hub. Dalším cílem bylo, již s využitím vhodného fungicidního ošetření rostlin, kvantifikovat uhlíkatou výživu jak zelené, fotosyntetizující orchideje, tak mimokořenového mycelia s ní asociované mykorhizní houby. Jako fungicidy zvolené pro testování v mýc.