Vhodnost zavedení NDC důchodového systému v České republice - Schwarzová, Pavla (2007)
Disertační práce se věnuje posouzení vhodnosti zavedení NDC do prvního pilíře českého důchodového systému. Předmětem disertační práce je představení a analýza konceptu důchodového systému NDC (Notional Defined Contribution) v teoretické a praktické podobě a následná ekonomická analýza situace důchodového zabezpečení v ČR. Cílem práce je analýza a následné zhodnocení vhodnosti implementace důchodového systému NDC v České republice, a to jednak na základě uplatnění NDC v jiných zemích a jednak na základě posouzení situace v ČR. NDC je průběžně financovaný důchodový systém, ve kterém jsou dávky vypočítávány na základě pojistně matematických principů, v závislosti na výši odvedených příspěvků během pracovní kariéry. Na individuálních účtech jsou zaznamenávány výše příspěvků a tento virtuální kapitál je zhodnocován předem stanovenou mírou výnosnosti. Systém je dlouhodobě konstruován jako vyrovnaný, neboť výše vyplácených dávek se bude rovnat výši vybraných příspěvků. Disertační práci člením do kapitol, které jsou myšlenkově ucelené a společně propojené (navzájem na sebe logicky navazují). První kapitola je čistě teoretická, jejím smyslem je uvedení do problematiky fungování systémů zabezpečení na stáří a přístupu NDC. V následujících kapitolách spočívá těžiště práce. Předkládaná struktura disertační práce odráží stanovený cíl práce i vlastní přínos. Jednotlivé části práce jsou tyto: 1. kapitola - Teorie penzijních systémů a východiska systému NDC Představuji a rozebírám strukturu důchodového systému, jeho prvky a vazby mezi nimi, vlastnosti prvků a vazeb, okolí důchodového systému a také jeho subsystémy. 2. kapitola - NDC systémy v praxi Při zkoumání NDC systémů již uvedených do praxe pracují ...