Vliv ekologických faktorů na složení společenstva máloštětinatců ("Oligochaeta") v rybničním ekosystému. - Ošlejšková, Marie (2009)
Cílem této práce bylo vyhodnotit druhovou strukturu společenstva máloštětinatců v litorálech a profundálech Náměšťských rybníků v závislosti na ekologických faktorech. Součástí této práce je rovněž literární rešerše k tomuto tématu. Bylo zpracováno 28 vzorků, které zahrnovaly 7 rybníků, 2 mezohabitaty a 2 sezony (jaro a podzim 2006) a determinováni zástupci taxonu „Oligochaeta“. Výsledky byly hodnoceny v souvislosti s naměřenými fyzikálními a chemickými faktory a základními informacemi o sledovaných rybnících.