Analýza očekávaných ekonomických změn České republiky povstupu do Evropské unie (zaměřeno na oblast fiskální a monetární politiky) - Bachanová, Veronika, 1979- (2007)
V květnu 2004 byla Evropská unie rozšířena o deset nových členů, jedním z nich byla i Česká republika. Členstvím v Evropské unii se Česká republika zavázala respektovat práva a povinnosti plynoucí z členství. Součástí členství v EU je i závazek vstupu země do eurozóny a přijetí jednotné měny euro. Cílem disertační práce je zjistit, jak členství v eurozóně ovlivní českou fiskální a monetární politiku. Zda je přijetí jednotné měny pro Českou republiku výhodné a zda bude mít po přijetí jednotné měny česká vláda dostatečnou paletu nástrojů k makroekonomické stabilizaci. Práce obsahuje také určitá obecná doporučení směřování české fiskální politiky.