Vymezování problémových regionů v rámci krajů - Chabičovská, Kateřina (2008)
Regionální politika se v České republice začala utvářet až v 90. letech 20. století v reakci na rostoucí socioekonomické rozdíly mezi regiony. Jedním z jejích úkolů je přispět ke snižování meziregionálních rozdílů, k čemuž také vytvořila potřebné nástroje. Zákon č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje, rozeznává jako jeden z významných subjektů regionální politiky kraje. Kromě jiného jim umožňuje vymezit ve svém územním obvodu regiony, jejichž rozvoj je nutné podporovat s ohledem na vyvážený rozvoj celého územního obvodu. Nebyl však stanoven způsob, jakým mají být tyto regiony vymezovány, proto si kraje vytvořily vlastní přístupy. Pro srovnání míry jejich vzájemné podobnosti byly jednotlivé přístupy aplikovány na území Jihomoravského kraje a zjištěné rozdíly zhodnoceny.