Od českého geografického vzdělávacího programu k vyučovací hodině příklad transformace českého geografického kurikula do školního vzdělávacího programu a vyučovací hodiny zeměpisu - Vávra, Jaroslav, 1953- (2008)
Práce se věnuje kurikulárnímu vzdělávání v České republice, která podstatně mění charakter práce učitele. V krátkém historickém přehledu je srovnávána výuka zeměpisu během stoletého vývoje, kdy neustále docházelo ke sporu o výuku geografie jako popisného, deskriptivního vyučovacího předmětu a předmětu založeného na vědeckých poznatcích. Další část se věnuje vztahu obsahu zeměpisu s duševním vývojem žáka/studenta (vnímání a chápání prostorových vztahů) a zahrnutí těchto poznatků do vývojového kurikula. Transformace českého geografického kurikula do školní úrovně je představována jednak na srovnání se zahraničními zkušenostmi, např. anglické, americké či Mezinárodní charta o geografickém vzdělávání, tak na konkrétních příkladech, např. učivo o Světovém oceánu. Zpracovávané téma je v práci doplněno přílohami.