Faktorová ekologie Brna v roce 2001 změny ve vnitřní socioekonomické diferenciaci města mezi censy 1991 a 2001 - Novotná, Hana (2008)
Hlavním tématem rigorózní práce je vnitřní socioekonomická diferenciace města Brna z pohledu faktorové ekologie. Práce vychází z dat ze Sčítání lidu, domů a bytů 2001. Pro faktorovou analýzu bylo vybráno 18 vstupních charakteristik obyvatelstva a bytového fondu za urbanistické obvody. Při jejich výběru i volbě postupu zpracování byl brán zřetel na vzájemnou srovnatelnost výsledků s dříve zpracovanou analýzou téhož území vycházející z obdobných dat ze Sčítání lidu, domů a bytů v roce 1991. Vstupní charakteristiky jsou nejdříve každá zvlášť podrobeny hodnocení z prostorového a časového hlediska (porovnání proti roku 1991). V další části je z těchto vstupních charakteristik pomocí faktorové analýzy extrahováno pět faktorů - veličin stojících v pozadí vnitřní socioekonomické diferenciace města. Čtyři nejdůležitější z nich jsou interpretovány jako sociálně-národnostní faktor, faktor vzdělanostně-profesní, faktor rodinného bydlení a generační faktor. Tyto čtyři faktory posloužily k vytvoření