Strategie pro detekci a diferenciaci izolátů Mycobacterium avium - Hložek, Pavel (2008)
Zástupci druhu Mycobacterium avium zahrnující M. avium subsp. paratuberculosis, M. a. hominissuis, M. a. avium a M. a.silvaticum jsou vXsoučasné době považováni za nejčastější oportunně patogenní mykobakterie způsobující infekce u zvířat a lidí. Schopnost rozlišit zmíněné poddruhy je velmi důležitá pro správnou diagnózu a nastavení kontrolních programů pro tyto infekce. Úkolem práce bylo navrhnout a validovat strategii pro rychlou a specifickou detekci a diferenciaci poddruhů M. avium zXbakteriálních kultur pomocí PCR (polymerázové řetězové reakce). Pro tento účel jsme vyvinuli multiplexní PCR metodu založenou na detekci genů kódujících IS900, IS901, IS1245 a dnaJ. Vyvinutá metoda multiplexní PCR umožňuje detekovat M. a. paratuberculosis, M. a. hominissuis a M. a. avium/M. a. silvaticum vXjedné PCR reakci aXteoreticky umožňuje rozlišit smíšenou infekci M. a. paratuberculosis a M. a. avium, nebo M. a. paratuberculosis a M. a. hominissuis. Sensitivita multiplexní PCR je 103 CFU každého t