Opomíjené arboviry střední Evropy - Rudolf, Ivo, 1978- (2008)
Rigorózní práce je sestavena ze tří recenzovaných publikací. První práce podává přehled o méně známých mikroorganizmech přenášených hematofágními členovci v České republice a které působí onemocnění u lidí; 2. práce se zaměřuje na sérologické vyšetření ptáků na Moravě na protilátky k virům West Nile (WN) a Usutu (USU) pomocí plak-redukčního virus neutralizačního testubyly zjištěny protilátky k virům WN a USU u volně žijících ptáků; 3. práce dokumentovala přítomnost protilátek k virům WN a USU u vybraných obratlovců v Polsku. Protilátky k viru USU u ptáků byly poprvé zjištěny v České republice a Polsku. Všechny předkládané práce zdůrazňují nezbytnost epidemiologické surveillance při kontrole arbovirových nákaz v Evropě.