Aviární aspekty infekčních onemocnění patogeny volně žijjících ptáků a úloha ptáků v epidemiologii lidských nakažlivých onemocnění - Zdražilová Dubská, Lenka (2008)
Aspekty infekčních chorob studované v této práci se obecně týkají ptačích druhů a to jednak z hlediska výskytu a projevu onemocnění u některých druhů exotických a volně žijících ptáků a také z hlediska kompetence jednotlivých druhů volně žijících ptáků při šíření mikrobů způsobujících infekční onemocnění u člověka. První část se tedy zabývá virovými, bakteriálními a eukaryotními mikroorganizmy, které prokazatelně nebo potenciálně způsobují onemocnění u volně žíjicích ptačích populací. Druhá část se týká vybraných lidských onemocněních, v jejichž epidemiologii hrají ptáci a to především volně žijící ptáci významnou úlohu nebo se jejich role při tomto procesu zkoumá.