Rozsivková flóra pěnovcových pramenišť přírodní rezervace Bílé potoky - Kristová, Eva; Fránková, Markéta, 1979-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2009)
Práce se skládá ze dvou různých částí: rešeršní a výsledky a diskuse. Rešeršní část obsahuje údaje o výzkumu prameništních řas, popisuje biolithogenezi a v jedné kapitole se zabývá vývojem koncepce druhu v diatomologii. V části výsledky a diskuze jsou předkládány výsledky zpracování vzorků rozsivek (epibryon) z pěti různých vápnitých pěnovcových pramenišť přírodní rezervace Bílé potoky. Hodnoty pH se pohybovaly mezi 8,2 až 8,5 a konduktivity mezi 386 až 512 μS/cm. Celkem bylo zaznamenáno 54 rozsivkových taxonů. Významnými nálezy jsou Pinnularia frauenbergiana var. caloneiopsis a Frustulia ammoseana, které jsou zároveň prvními nálezy pro ČR. Na základě získaných rozsivkových dat byla vytvořena shluková analýza.
This work consists of two parts. The background research contains information on research of spring fens algae, describes biolithogenesis and in one chapter, evolution of species concept in diatomology is treated. In the part containing Results and Discussions, results from evaluation of diatom samples (epibryon) from five various calcareous tufa spring fens of the nature reserve Bílé potoky are given. Altogether 54 diatom taxa were found. Interesting findings are Pinnularia frauenbergiana var. caloneiopsis and Frustulia ammoseana, found in the Czech Republic for the first time. The cluster analysis was processed based on the diatom data.
Vedoucí práce: Markéta Fránková.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: prameniště; rozsivky; diatoms; spring area; Bílé Karpaty (Česko a Slovensko : pohoří); Biele Karpaty Mountains (Czechia and Slovakia); bakalářské práce; bachelor's theses