Mykofloristická a ekologická studie makromycetů v lesích západní části Chřibů - Běťák, Jan, 1979-; Hrouda, Petr, 1969-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2009)
V letech 2007−2008 byla studována mykoflóra makromycetů v jihozápadních Chřibech. Při mykofloristickém průzkumu nejčastěji zastoupených biotopů bylo v území nalezeno 546 taxonů makromycetů, z nichž 50 je uvedeno v Červeném seznamu hub České republiky. Mykofloristický průzkum byl doplněn průběžným sledováním výskytu plodnic na 9 trvalých plochách založených v reprezentativních porostech plošně nejrozšířenějších typů lesní vegetace s přírodě blízkým druhovým složením dřevinného patra. Druhové složení mykocenóz a diverzita jednotlivých trofických skupin hub na trvalých plochách byly porovnány s metodicky obdobně provedenými studiemi ze střední Evropy. Z hlediska druhového složení mykocenóz se nejlépe vymezila společenstva kyselých bučin naopak květnaté bučiny a karpatské dubohabřiny vykazovaly ve složení houbových společenstev značné podobnosti. Jako klíčové faktory determinující diverzitu ektomykorhizních hub se ukázaly vedle složení dřevinného patra zejména úživnost půdy a mikrokli
The mycoflora of the southwestern part of Chřiby hills was studied during the years 2007−2008. Altogether, 546 species of macromycetes were recorded in the most represented habitats in the area, 50 of them are mentioned in the Red list of fungi of the Czech Republic. The continuous monitoring of fruitbodies occurrence in 9 permanent plots, which were established in different types of the most representative types of forest vegetation, was performed besides mycofloristic research. The species composition of mycosocieties, as well as diversity of individual trophic groups in permanent plots, were compared with similarly designed studies from central Europe. From this point of view, the acidophilous beech forests represent the most delimited fungi society, contrary to herb-rich beech forests and Carpathian oak-hornbeam forests, which host relatively similar mycoflora. Except from tree layer composition, the main environmental factors determiming the ectomycorrhizal species diversity
Vedoucí práce: Petr Hrouda
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: fytocenologie; houby; mykologie; mushrooms; mycology; phytocenology; Chřiby (Česko : pohoří); Chřiby Mountains (Czechia); diplomové práce; master's theses